Eventyrlystne havearbejde: ti tip til at bringe livet tilbage i din have

Eventyrlystne havearbejde: ti tip til at bringe livet tilbage i din have

Eventyrlystne havearbejde: ti tip til at bringe livet tilbage i din have

Havearbejde bør ikke være en krig mod naturen, men snarere et samarbejde. Så angreb ikke snegle og mælkebøtter, men ødelæg eventuelle forankrede ideer om havearbejde i dit eget hoved. Det er en af ​​budskaberne i den nye bog ‘Eventyrlig havearbejde’.

Vinter vinter i haven. Havecentre annoncerer det tilfældigt, men hvem husker, at udtrykket blev opfundet af Van Kooten og De Bie eller blev gjort stort? ‘Eventyrlig havearbejde’ af publicisten Katja Staring og havedesigner Nienke Plantinga ønsker at inspirere gartnere til at give slip på sådanne ideer. Det er en eklektisk bog med en planteliste, en årlig kalender, tips om, hvor man skal forlade skraldespanden, hvordan man bruger plantainen som et gips og interviews med mosspecialisten og svampeeksperten. Alt gennemsyret af filosofien, at hvis vores haver bliver venligere for planter og dyr, vil mængden af ​​naturreservat i Holland stige eksponentielt. Det går længere end: at tage sten ud, lægge planter. Tænk ti gange på ‘eventyrlystne havearbejde’.

1. Gå ikke i krig med naturen
Nienke Plantinga: “Mange gartnere, vi talte med, går ind i deres have med en vis frygt. Hvad skal jeg gøre nu? Derfor alle disse forstenede haver, vi tror, ​​vi får mindre arbejde. Men start havearbejde på en naturlig måde, og du har brug for meget mindre at vedligeholde, fordi naturen tager sig af det selv. Skær ikke hårdt væk hver græsstrå mellem fliserne eller skrab mos ud overalt. Havearbejde virker næsten som en kamp mod naturen.

“Selvfølgelig har du en eller anden form for kontrol. Havearbejde fortsætter med at påtvinge din vilje til naturen til en vis grad. Men lad bare ting ske. Accepter det regnvejr, der skyller væk en grænse. Stjerner, der spiser frø. Slip kontrol og tænk fra det perspektiv de planter og dyr, der spontant besøger din have. De kommer til at bo hos dig. Gennem din have kan du føle dig forbundet med en større verden. ”

2. Ukrudt findes ikke
Katja Staring: “Ukrudt? Du har kun planter på det forkerte sted fra et menneskeligt synspunkt. Men disse planter er så nyttige. De tjener som mad til insekter, fodrer jorden ved at udvinde mineraler med deres rødder og er hurtige jorddække . Hvis de skal gå, kan du lave kompost eller gylle af dem eller en velsmagende pesto lavet af mælkebøtteblade, en pandekage med brændenælde. ”

3. Jord er grundlaget
Plantinga: “Mest opmærksomhed lægges altid på planterne, men i sidste ende er jorden den vigtigste del af din have. Alt for ofte ser du stadig barsk jord i haver med øer af planter. En bar jord er ren fattigdom. Sund jord er ligesom jorden i en skov: blade, kviste og jorddække overalt. Under et humuslag fyldt med edderkopper, nematoder, skovlus. Planter slår godt rod i det, finder mad der, og naturlige cyklusser kan finde sted. ”

4. Spyt ikke
Stirende: “Gravning eller grov hakning er katastrofal for din jord. Du ødelægger alt: jorddyr, rødder, svampetråde. Efter graving vises ukrudt tidligere. Hvis din jord er meget komprimeret, skal du stikke nogle huller med en gaffel. Plant nye planter dig med en håndskovl. ”

5. Plænen er en græsareal
Plantinga: “En græsplæne kræver mest pleje af alle planter. Hvis du vælger en eventyrlystne plæne, har du meget mindre arbejde. Ikke mere gødning, ukrudt eller skæring. Du får mælkebøtter, tusindfryd, mos, flere typer græs og her kom igen. “Sådan ser en vildblomsteng ud, det behøver ikke at være et hav af bølgende valmuer. En græs, der indeholder meget liv, er også stærkere, mere modstandsdygtig og sundere end en traditionel græsplæne.”

6. Cotuinier med din muldvarp
Stirrende: “En muldvarp, der knurrer din græsplæne, gartnere reagerer normalt ikke særlig godt på det. De placerer lydskrænkelser eller muldvarpfælder. For mange mennesker er det stadig en bro for langt, men vores valg ville være: velkommen muldvarp. Det er også bare et dyr, der ønsker at leve og skal gøre det et eller andet sted. At han vælger din have er et kompliment. Tilsyneladende er der mange orme at hente.

“En molehill her og der, hvor slemt er det nu. Hvis du slipper af med din græsplæne, begynder den at falde af. Den vendte jord er også god pottejord, som du kan skumme af og bruge. Så er du virkelig co-havearbejde med din partner. “muldvarp.”

7. Velkomstinsekter
Plantinga: “Vi ved alle, hvor dårligt det er med insekterne. Kommer de ind i din have for at snacke planter, afgrøder eller frugt?

din have er ikke i orden. Fordi insekter også straks tiltrækker rovdyr. Også ‘skadelige’ insekter er meget interessante. En sådan grub, der spiser dine rødder, bliver en smuk cockchafer. Har du virkelig brug for at gribe ind? Fang for eksempel snegle i hånden og slip dem andre steder. Så er det som om de har stødt på deres naturlige fjende. Det er okay at spille pindsvin nu og da. Men husk at du deler en eventyrhave med andre levende væsener, det er ikke kun din ejendom. ”

8. Gift er passé
Stirrende: “Når det kommer til brugen af ​​pesticider, kan vi være korte. Gift er ikke længere mulig. Den nuværende biodiversitetskrise skyldes i vid udstrækning den overdådige anvendelse af pesticider. Gift ødelægger hele økosystemet i din have. Og alt du sætter ind, at systemet stopper, du som gartner får det også tilbage. Bare gør det ikke mere. ”

9. Rod er godt
Plantinga: “En have skal være pæn, der er dybt indlejret i os. Folk er stadig vendt væk fra kolonihave, fordi de ikke” haven pænt “. At rive og kaste blade sammen er virkelig vrøvl set fra naturens synspunkt. Vi betjener kun naboerne. Men disse blade, planterester, visne blomster og dødt træ spises af insekter, larver dvale deri, fugle leder efter mad der. Du er velkommen til at “rod” din have. ”

10. Hele året er havearbejde sæson
Stirrende: “En have er ikke kun sjov om sommeren. Der er også meget at se i haven om vinteren. Se på silhuetterne af planterne, oplev hvordan alt er i ro. Eller se efter de første knopper, du kan finde dem i januar. Hvis du planter ‘biodivers’, kan du have blomster i din have hver måned af året. Det er dejligt at se de sidste sommerinsekter, der sværmer omkring en vedbend, der blomstrer i oktober. “

Age Hareide

leave a comment

Create AccountLog In Your Account