Alt hvad du behøver at vide om plantning:

Alt hvad du behøver at vide om plantning:

Alt hvad du behøver at vide om plantning:

I disse planteinstruktioner giver vi tip, så planterne rodfæster og vokser godt. På trods af dette er det altid muligt, at planter, selv når de følger instruktionerne, simpelthen ikke vil vokse. Nogle planter har meget specifikke krav til jord, fugtindhold og ernæring. I et sådant tilfælde er det undertiden bedre at vælge en anden plante. Visdommen “man lærer ved at gøre” gælder bestemt for havearbejde. Giv aldrig op!
Besøg Neutkens Plant and Tree Center
Før plantning:
Selvfølgelig foretrækker vi at starte på ren grund. Det betyder næringsrig, luftig og ukrudtsfri jord. Det er bedst at luge og bortskaffe ukrudtet. Eventuelle frø, der er til stede, vender derefter ikke tilbage til jorden. Det bliver sværere, når der er rodugræs som mark tidsel, planteskole græs eller jord ældre. Det er umuligt at sigte alle planternes rødder fra jorden. I dette tilfælde skal du overveje at dræne det øverste lag jord og erstatte det med ny sort jord (tilgængelig fra de fleste jordforarbejdningsfirmaer).

Planterødderne trækker vejret og har brug for ilt. Der kan være hårde lag i jorden. Det er meget vanskeligt for rødderne at vokse igennem dette. Derudover kan vand stagnere. Jorden gennemblødes derefter med vand og er uden ilt. Rødder rådner helt. Især i nye boligområder, men også efter renovering, kan jorden og jordprofilen forstyrres ret meget af maskiner.

Løsn altid jorden en gang inden plantning. Løsn bunden til mindst 50 cm. Kun fræsning eller vending af jordbunden er utilstrækkelig. Det lønner sig virkelig at gøre dette rigtigt. Desto mere fordi det er bedst at gøre dette kun en gang. Nogle gange ligger de forstyrrede lag dybt under jorden, og problemet løses ikke. Hvis du er i tvivl om dette, kan du altid udføre en måling eller boring af et specialiseret firma.

Besøg Neutkens Plant and Tree Center
Ud over at være løs og luftig skal en jord frem for alt være en god yngleplads. Heldigvis fungerer disse ting sammen. For at holde løs jord godt mullet og løs er det vigtigt at tilføje organisk materiale til jorden. Og dette organiske materiale giver også en nærende jord. Både for planten og for jordlivet. Sidstnævnte sikrer, at jorden også forbliver pænt løs, og at ernæring frigives til rødderne. Når jorden løsnes, er det derfor godt at tilføje en betydelig mængde organisk materiale til den på samme tid. Dette kan være kompost, eventuelt suppleret med pottejord eller gødning i haven. For at holde jorden nærende anbefales det at påføre jorden et lag kompost (barkflis) hvert år eller hvert andet år. Gør dette i efteråret eller vinteren.

Yderligere forbedring af jorden
Nogle planter kræver specifikke jordkrav, der kan løses ved at inkorporere en jordforbedringsmiddel i plantningshullet. Jordforbedringsmidler sikrer et godt syreindhold eller næringsstofindhold i jorden. Husk, at jordforbedringsmidler har en holdbarhed. I årenes løb skal de tilføjes igen.

Besøg Neutkens Plant and Tree Center
Have tørv bruges til syre-elskende planter såsom Rhododendrons. De beder om en jordforbedring med haven tørv, så pH-værdien falder. Have tørv øger også jordens indhold af organisk stof. Jorden holder derefter fugt bedre. Syreelskende planter trives bedst i godt drænet sandjord. Sandjord er naturligt let sur. På lerjord er det ofte vanskeligt eller umuligt at dyrke syreelskende planter. Dette bringer os direkte til en anden jordforbedringsmiddel: kalk.

Kalk er rigeligt til stede i lerjord og sikrer en højere pH-værdi. Der er mange planter, der drager fordel af dette, herunder druer, lavendel, Echinacea og Helleborus. De er ofte planter, der vokser naturligt på ler, loess eller lerjord. Spredning af kalk udføres fortrinsvis årligt. På ikke-kalkholdige jordarter som sandjord skyller kalket væk over tid. Spredning af for meget kalk vil aldrig forårsage skade. Kalkspredning udføres ofte i slutningen af ​​vinteren og / eller efteråret.

Hvornår kan du plante?
Hvornår man planter, afhænger af to faktorer: vejret og hvordan planten blev dyrket. I princippet kan du plante hele året, undtagen når frosten er i jorden. Det er dog ikke tilfældet, at du ikke kan plante om vinteren; faktisk er vinteren en ideel plantetid for næsten alle planter. Når de er plantet, kan de fleste planter modstå selv de mest alvorlige frost. Kun med bestemte arter er det bedre at vente til foråret. Med alle vores planter finder du information om plantetiden. Derudover er det bedre ikke at plante, når temperaturen er høj løber til 30 grader eller mere.

Ud over vejret påvirker dyrkningsmetoden også, om du kan plante eller ej. De fleste planter dyrkes i potter og kan derfor plantes hele året rundt. Bare rod- eller rodkugleplanter kan kun plantes om efteråret og vinteren; nogenlunde mellem midten af ​​oktober og midten af ​​april. Tænk på hækplanter som laurbær, nåletræer og bøghække.

Der er også planter eller afgrøder, der kun kan plantes i løbet af en bestemt sæson. Sommerblomstrere eller containerplanter er ikke hårdføre og sælges kun og kan først plantes i slutningen af ​​april / begyndelsen af ​​maj, når risikoen for natfrost er forsvundet. Pærer kan kun plantes i løbet af efteråret (forårsblomster) eller forår (sommerblomstrer). Alle oplysninger om hvornår du kan plante kan findes på denne side.

Plantning
Plantning er toppen af ​​byggeriet. Du får allerede en reel ide om det endelige billede, når du planter. Vi har lavet en række trinvise planer for plantning. Du finder en passende trinvis plan for hvert anlæg:

Plantning af stauder, græsser og jorddække.
Udfør tilstrækkelig jordbearbejdning som beskrevet i overskriften “Før plantning”.
Anbring planterne i sengen, hvor de skal placeres.
Fjern plastikglassene. Se videoen nedenfor for dette.
Hvis knoldene føles tørre, dypper du dem kort i en spand vand, inden du lægger dem i jorden.
Lav et plantehul på størrelse med potten med en spade eller planteskovl.
Placer planten i hullet (plant ikke dybere end toppen af ​​potten!) Og skub jorden.
Tryk godt på jorden med dine hænder.
Arbejd jorden rundt pænt med en rive eller kultivator.
Vand under tørke.

Age Hareide

leave a comment

Create AccountLog In Your Account